top of page

Geschiedenis

Al meer dan vijfduizend jaar wordt de Zebu of Zeboe in de Indiase hindoe mythologie als goddelijke moeder vereerd. Gezonde, zieke, oude of overtollige dieren mogen om die reden niet worden geslacht. De ruim 200 miljoen zeboes genieten in India optimale bescherming. En in ruil daarvoor leveren ze hun vereerders melk en boter.
De in Nederland verblijvende zeboes genieten dan wel niet de heilige status, het is economisch niet rendabel zeboes te houden voor hun vlees. Er blijft na de slacht nog geen honderd kilo schoon aan de haak over. Zo geschiedt het dat de zeboe in Nederland ook een status aparte heeft verworven onder de runderen. De heilige koe mag haar natuurlijke schoonheid uitdragen in de weide. Het karakter van de zeboe is ‘zinnig’. De dieren zijn vrij mak te maken. De zeboe is voor veel mensen een zeer geschikt landbouwhuisdier om te houden. Alleen al door het kleine formaat nemen ze niet veel ruimte in beslag en zijn ze sober in onderhoud. Een zeboe vraagt wel iedere dag aandacht.

De Zeboe heeft een sierlijk uiterlijk, ranke ledematen, de kleine hoorns staan rechtop en heeft de karakteristieke bult achter de nek. De bult is bij stieren royaler aanwezig dan bij de vrouwelijke variant. Het is net als bij een kameel een soort reservevat van energie. Na de intensieve paringstijd zie je de bult verminderen.(1)

Europees rundvee kan beter tegen de kou dan tegen de warmte. Bij de exotische zeboe is het precies andersom. Het enorme huidoppervlak met zijn huidkwabben, huidplooien en schoftbult is er net als de grote hangoren op gericht om zoveel mogelijk warmte te kunnen ventileren. De zeboe heeft ook meer zweetklieren dan westerse koeienrassen. Dat maakt dit rund ook nog eens beter bestand tegen vochtige klimaten en (tropische) ziekten. Zeboes kunnen heel het jaar door buiten blijven, hoewel ’s winters wel een afdak nodig is.

Bron: Levende Have

DSCN3515.JPG
bottom of page